The Basketball Hall of Fame in Springfield MA


Op een roadtrip waar je geen hotel van te voren hebt gereserveerd kan je dus overal stoppen waar je wilt. Als je dan bijvoorbeeld ineens een bord langs de weg ziet staan met “Basketball Hall of Fame Exit 6” er op kan je gewoon besluiten om Exit 6 te nemen.

‘s Morgens waren we rond 10 uur vertrokken uit Boston om even door de wijk Cambridge te rijden waar de Harvard University zit en daarna die trut in die Garmin GPS gevraagd om ons richting Buffalo te begeleiden. Onderweg passeren wij de stad Springfield (“He hier wonen The Simpsons”) en zien we dus ineens het eerder genoemde bord “Basketball Hall of Fame Exit 6”.

Bij The Basketball Hall of Fame kijken we eerst even hoe duur de entree is (“Duurder dan 25 dollar pp dan doen we het niet”) maar het is maar 14 dollar dus we kopen 2 kaartjes. De jongen die de kaartjes verkoopt blijkt de jongste werknemer van de B.H. of F. te zijn de rest van de werknemers heeft minstens de Amerikaanse Burgeroorlog nog meegemaakt maar zijn super aardig en weten, in tegenstelling tot wij, wel alles van basketball en vertellen ons er graag over.
In de grote bol die je op het dak van  B.H. of F. ziet hangen allemaal foto’s van alle mensen die zijn opgenomen in de B.H. of F.

Op de eerste verdieping kun je allemaal oude shirts, schoenen en ballen en natuurlijk de prijzen en ringen zien en op de begane grond is er een prachtig basketball veld waar je zelf mag basketballen. De B.H. of F. zit in Springfield om dat hier basketball is uitgevonden (dat meen je niet, ja echt waar) in 1891 door de Canadese gymleraar James Naismith die werkte bij Springfield’s International YMCA training school. De eerste baskets waren mandjes die werden gebruikt om perziken in te vervoeren en waar een bodem in zat zodat je na elk punt de bal uit het mandje moest halen met een ladder. Later werden de houten mandjes vervangen door de mandjes die we nu kennen maar ook die waren niet open aan de onderkant een aantal jaren daarna kwamen ze er achter dat het toch wel heel handig zou zijn om baskets zonder bodem te hebben…

Ook hebben we geleerd dat de hoogste dunk ooit is gemaakt door een of andere knakker (Michael Wilson) die voor de Harlem Globetrotters (die eigenlijk uit Chicago kwamen) speelde en dat die 12 foot was dus zo’n 3,6 meter (!). Zelf ook even geprobeerd natuurlijk en ik kwam zelf tot 3,2 meter dus ik moet nog even oefenen (…). Na een paar uur hebben we wel genoeg basketball gezien voor de rest van het jaar/leven en stappen in onze Jeep Compass (nee dat is geen deuk aan de zijkant dat is het model) om weer richting Buffalo te gaan rijden.
Meer informatie over de geweldige Basketball Hall of Fame in Springflied kan je vinden op de website hoophall.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *